Vårt bidrag til FNs bærekraftsmål
Siden 2016 har Zuccarellostiftelsen jobbet for å redusere utenforskap blant barn og unge i Norge. Vårt ønske er at ingen barn skal bli stående igjen på sidelinjen grunnet økonomiske, sosiale, psykiske eller geografiske barrierer. Vi Zuccarellostiftelsen bidrar med økonomisk støtte til organisasjoner og enkeltindivider slik at barn og unge kan drive med breddeidrett og fysisk aktivitet. Felles for alle tildelinger er et mål om å begrense utenforskap, og konsekvenser av dette, på et personlig, lokalt, regionalt eller nasjonalt nivå.
Våre målsettinger er å bidra til å skape sterke og trygge barn, å bidra til et mer inkluderende samfunn og bidra til bedre integrering. Gjennom vårt arbeid bidrar vi til flere av FNs bærekraftsmål:
Utrydde fattigdom
Utfordringen
Ifølge SSB lever over 500 000 mennesker under fattigdomsgrensen i Norge, og over 115 000 barn vokser opp i hjem med vedvarende lavinntekt. Denne andelen har økt fra 7,6 % i 2011 til 11,7 % i 2019. Barn med innvandrerbakgrunn utgjør 6 av 10, og i en undersøkelse fra UngData oppgir 12 % av alle barn og unge at de aldri har deltatt på noen form for fritidsaktivitet. For mange er det familiens økonomi som gjør det umulig å delta. Etter koronapandemien har også de økonomiske forskjellene økt og ført til at flere barn faller utenfor.
Ifølge Bufdir er det systematiske forskjeller mellom barn fra familier med høy sosioøkonomisk status og lav sosioøkonomisk status på flere viktige områder i barns liv. Barn i familier med lav inntekt deltar i mindre grad i organiserte aktiviteter enn andre barn. Dermed går de glipp av en viktig arena for barn og unge hvor de kan treffe andre og få mulighet til å utvikle ferdigheter Å stå utenfor fritidsaktiviteter kan være ekstra sårbart og ekskluderende for barn og unge da det innebærer tilgang til færre fellesskaps- og utviklingsarenaer. De samfunnsmessige konsekvensene av dette kan være store i et livsløp.
Zuccarellostiftelsen bidrag
Kjernen i Zuccarellostiftelsens arbeid er å bidra til at flere får delta i organisert og egenorganisert idrett og fysisk aktivitet. Vi tildeler midler til organisasjoner, men også enkeltindivider som faller innenfor stiftelsens målsettinger og aktiviteter. Dette er et viktige bidrag for å redusere utenforskap som en følge av økonomiske barrierer og bidra til at flere barn ikke blir stående igjen på sidelinjen grunnet økonomiske utfordringer.
Eksempler på vårt arbeid for å redusere virkningen av fattigdom er tildelinger som søker å redusere økonomiske barrierer for å deltagelse i idrett og fysisk aktivitet. Videre er kampanjen “Kom på banen” og vårt årlige arrangement “Barnas Sommerparadis” eksempler på tiltak som søker å støtte barn og unge som blir stående på sidelinjen grunnet økonomiske barrierer.
God helse og livskvalitet
Utfordringen
Fysisk aktivitet er viktig for vår fysiske og psykiske helse, og ifølge Helsedirektoratet bør barn og unge være i fysisk aktivitet minimum 60 minutter hver dag. Dessverre er virkeligheten for mange barn og unge en annen. Eksempelvis er det kun 40% av 15 år gamle jenter som oppfyller denne målsettingen. Frafallet i breddeidretten øker i ungdomsårene og er størst blant jenter. Helsemyndighetenes mål om å redusere andelen inaktive barn med 10 % innen 2025 er fremdeles langt unna. Ifølge Folkehelseinstituttet har mellom 15 og 20 prosent av barn overvekt eller fedme. For ungdom er tallet 25 %.
Zuccarellostiftelsen bidrag
Zuccarellostiftelsens mål er at alle barn i Norge skal ha de samme mulighetene til å utfolde seg gjennom idrett og fysisk aktivitet. Dette gir bedre folkehelse og støtter oppunder helsemyndighetens mål om å redusere andelen barn og unge som er inaktive. Gjennom våre tildelinger og arbeid er vårt mål å bryte ned barrierene som står mellom barna og idrettsgleden.
Alle våre tildelinger og prosjekter bidrar til at flere barn og unge får delta i idrett og fysisk aktivitet, og dermed til god helse og livskvalitet. Regjeringens idrettsstrategi som ble lansert i 2021 vektlegger verdien av egenorganisert fysisk aktivitet, i tillegg til den organiserte. Zuccarellostiftelsen ønsker å bidra til begge deler da vi på denne måte favner flere barn og unge, og ikke minst favner bedre i ungdomsårene da vi vet at frafallet fra organisert idrett øker.
Et annet område Zuccarellostiftelsen støtter er fysisk aktivitet for gaming-utøvere. I følge Medietilsynets undersøkelse “Barn og medier 2020” spiller 86 % av 9-18 åringer dataspill. Gjennom støtte til utstyr som muliggjør fysisk aktivitet ønsker vi å bidra til at dette blir en viktig del av hverdagen og forberedelsene i gaming-miljøet.
Mindre ulikhet
Utfordringen
I Norge gjør ulikhet seg gjeldende innenfor eksempelvis økonomi, sosiale forhold og helse. Andelen mennesker som opplever utenforskap er i økning, noe som har store samfunnsmessig konsekvenser. Ulikhet for barn og unge kan ha store følger resten av livet. Sosiale forskjeller preger også rekrutteringen til idrett. Blant unge som vokser opp i familier med lav sosioøkonomisk status har 15 % aldri deltatt i organisert idrett. Blant unge fra familier med høy sosioøkonomisk status er tallet 4%. Familiens sosioøkonomiske ressurser er den enkeltfaktoren som i størst grad forklarer minoritetsungdommers underrepresentasjon.
Zuccarellostiftelsen bidrag
Vårt mål er å gi barn og unge mulighet til å delta i idrett og fysisk aktivitet – uavhengig av bakgrunn, etnisitet, bosted og økonomi. Deltagelse i idrett og fysisk aktivitet gir bedre helse, men en følelse av samhold og tilhørighet er vel så viktig.
Alle våre tildelinger og prosjekter har som mål om å begrense utenforskap – og konsekvenser av dette – på et personlig, lokalt, regionalt eller nasjonalt nivå.
Zuccarellostiftelsen ultimate suksessfaktor er at det i fremtiden ikke vil være behov for stiftelsens arbeid med å redusere ulikhet og utenforskap for barn og unge.
Breddeidretten er i stor grad drevet av foresatte. En barriere for enkelte barn og unge med minoritetsbakgrunn kan være mangel på deltagelse fra foresatte der dette fenomenet er mer fremmed. Zuccarellostiftelsen ønsker at alle barn – uavhengig av deltagelse fra foreldre – skal få muligheten til å delta i fritidsaktiviteter. Derfor støtter vi fysisk aktivitet som er ikke er avhengig av driv fra foresatte. Håkkihoder, som foregår i ASK-tiden uten ekstra kostnad, er et eksempel på det.
Samarbeid for å nå målene
FNs bærekraftsmål er verdens felles, global retning mot 2030. FN legger vekt på at måloppnåelse vil kreve at både land, organisasjoner, næringsliv og sivilsamfunn samarbeider.
For Zuccarellostiftelsen er samarbeid i kjernen av vår drift. Vi samarbeider tett med organisasjoner som bidrar til arenaer der barn og unge kan utøve idrett og fysisk aktivitet, med et felles mål om at flere skal få gleden av dette. Videre samarbeider vi tett med næringsliv og andre samarbeidspartnere som gjennom stiftelsen ønsker å bidra til å redusere utenforskap blant barn og unge. Myndigheter og andre organisasjoner er også viktige samarbeidspartnere for å sette utenforskap for barn og unge og barrierene som bidrar til dette på agendaen.
Zuccarellostiftelsen er en muliggjører av økonomiske midler som gir flere muligheter, men vi kan ikke utøve vårt formål uten god dialog med klubber og idrettslag. Det er de som er tettest på behovene i hverdagen, og vet hva midlene bør gå til. Det er derfor helt avgjørende for oss med tett samarbeid. Det samme gjelder organisasjoner som jobber mot samme formål og målgruppe, eksempelvis Røde Kors og Tøyen Sportsklubb.
Likestilling mellom kjønnene
I tillegg til målene over ønske vi å strekke oss etter ytterligere ett bærekraftsmål. Dette målet har ikke vi i Zuccarellostiftelsen jobbet målrettet med, men vi erkjenner at vi har en rolle å spille og vil fremover ta en mer offensiv rolle i å bidra til at idretten blir mer likestilt enn i dag.
Utfordringen
I Norge er likestilling innenfor idretten fortsatt en utfordring. Det er ett av få områder i samfunnet hvor det å dele inn etter kjønn når man skal bestemme hva slags aktiviteter barn og unge skal drive med, er helt legitimt. I de tidlige barneårene er det like mange gutter som jenter som deltar i organisert idrett. Likevel er det flere jenter enn gutter som slutter når de kommer i ungdomsalderen. Jenter med innvandrerbakgrunn deltar i barne- og ungdomsidrett i langt mindre grad enn andre grupper. At flere jenter enn gutter faller utenfor idrett og fysisk aktivitet i ung alder, skaper forskjeller når det gjelder fysisk og psykisk helse og øker også utenforskapet innenfor idretten.
Zuccarellostiftelsen bidrag
Likestilling i idretten er nært knyttet til Zuccarellostiftelsens målsettinger om å bidra til å skape sterke og trygge barn samt å bidra til et mer inkluderende samfunn. Gjennom tildelinger til organisasjoner og enkeltpersoner vil Zuccarellostiftelsen bidra til at færre jenter blir stående igjen på sidelinjen og dermed til å styrke likestilling i idretten.