
Alexander Reichenbergs minnefond delt ut til unge utøvere og ishockeyklubber
Zuccarellostiftelsen hedrer Alexander Reichenbergs minne et år etter opprettelsen av hans minnefond.
For et år siden gikk Alexander Reichenberg bort. For å hedre ham og hans innsats for hockeymiljøet etablerte familien et minnefond. Pengene samlet inn skulle gå uavkortet til Zuccarellostiftelsens arbeid for å bekjempe utenforskap blant barn og unge. På All Star Game i august 2024, mottok Mats Zuccarello, på vegne av stiftelsen, like over 200 000 kroner fra søsknene til Reichenberg.
Midler til familier og barn i Innlandet
Gjennom det siste året har Zuccarellostiftelsen gjennomført tre tilskuddsrunder og mottatt et stort antall søknader fra familier og organisasjoner. 150 000 kr av minnefondet er delt ut til idrettslag og familier i Innlandet. Klubbene som har mottatt støtte inkluderer Hamar idrettslag, Raufoss IL, Raufoss Bokseklubb og Fotballaget Fart. Zuccarellostiftelsen har også valgt ut søknader fra 11 familier i Innlandet som har barn som ønsker å delta i ishockey, men som har utfordringer med å betale for treningsavgift, cuper eller utstyr.
– Zuccarellostiftelsen mottok frie midler fra Alexander Reichenbergs minnefond. Vi har likevel valgt å hedre hans innsats på isen og utenfor ved å benytte de innsamlede midlene til idrettslag i Innlandet og til barn som søker støtte til å drive med ishockey, sier Linnea Johansson, leder for program og formål.
“Coacing boys into men”
Zuccarellostiftelsen har i tillegg bevilget 50 000 kroner til et forskningsprosjekt i tre ishockeyklubber i Norge. Prosjektet, kalt «Coaching boys into men», er et initiativ fra Ressurssenter for menn (Reform), og har som mål å gi trenere opplæring i å snakke med gutter om viktige temaer som personlig respekt, følelser, konflikthåndtering, kjærestevold, samtykke og seksuell helse.
I dialog med en av klubbene om prosjektets bidrag til at gutter får bedre kunnskap om egen psykisk helse og håndtering av vanskelige følelser, er erfaringen positiv;
– Vi synes allerede å se at det har gitt en effekt da det har blitt litt flere diskusjoner om disse temaene på den lagenheten som har gjennomført prosjektet. Uansett tror vi det er smart å løfte disse temaene og ufarliggjøre dem. Gjør det livssituasjonen lettere for én gutt, er det verdt å sette i gang, sier en representant for en av ishockeyklubbene som er med i prosjektet.
Hvorfor dette prosjektet?
Zuccarellostiftelsen støtter vanligvis ikke forskning, men aktiviteter som gir lik mulighet til deltakelse blant barn og unge. Likevel ble det gjort et unntak i forbindelse med initiativet “Coaching boys into men”. Forskning viser at programmet «Coaching boys into men» har hatt svært positive resultater når det gjelder å fremme gutters relasjonskompetanse og psykiske helse. Gutter som har deltatt i programmet er mer tilbøyelige til å gripe inn ved seksuell trakassering, mindre tilbøyelige til å utøve vold, og de har fått bedre kunnskap om egen psykisk helse og håndtering av vanskelige følelser.
Tall fra Ungdata 2022 viser at gutter oftere er involvert i slåsskamper og har høyere forekomst av nasking og hærverk enn jenter. Samtidig er gutters psykiske helse et betydelig problemområde. En rapport fra Folkehelseinstituttet (2024) viser at gutter er sterkt overrepresentert i selvmordsstatistikken.
– Det at deler av minnefondet adresserer gutters psykiske helse og kompetanse om dette tema, er vi veldig glade for. Vi har valgt å være åpne om Alexanders bortgang, og håper at det kan bidra til at færre gutter og menn blir sittende alene med vanskelige tanker, sier Elias Reichenberg.
Om Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett (FOBU) involvert
Forskningssenteret for barne- og ungdomsidrett ved NIH har blitt oppmerksomme på initiativet Reform har tatt overfor ishockeyklubbene, og ønsket å følgeforske prosjektet. «Coaching boys into men» dekker et område innenfor idrettsforskningen som FOBU ønsker å bygge opp kompetanse på, spesielt når det gjelder gutters erfaringer med idrett.