Zuccarellostiftelsen spør: Der det er en vilje – finnes det også en vei?

Herrelandslaget i bandy stiller til VM i 2023, men kvinnene skal ikke delta.

Frem til 2023, har VM i bandy blitt arrangert hvert år for herrene og annethvert år for damene. Det internasjonale bandyforbundet valgte i desember 2022 å ta en beslutning om å gjennomføre VM også for damer i 2023. 10. januar ble det kjent at herrelandslaget i bandy skal spille VM i Sverige i mars/april 2023, men kvinnene, som forøvrig tok sølv i forrige VM i 2022, skal derimot ikke delta. Norges Bandyforbund mener den sportslige verdien ikke er stor nok og at det i mangel på avsatt budsjett ikke er midler til å sende kvinnelaget. 

Zuccarellostiftelsen er noe spørrende til forbundets avgjørelse og argumentasjon i denne saken. Den er riktignok tatt med et fulltallig seksjonsstyre, inkludert varamedlemmer, men det kan stilles spørsmål om styret ser konsekvensene av det de stemmer, og hvilken signaleffekt det har.

Vi er bekymret for hvilke signaler dette sender jenter og kvinner som ønsker å drive med bandy – eller andre idretter – på et høyt nivå. At forbundet sier de ikke ser noen sportslig verdi ved å sende kvinnene til verdensmesterskapet er både trist og overraskende. Laget tok sølv i sist VM, og er godt kvalifisert for å delta denne gangen også.

Jeg håper forbundet stiller seg spørsmålet om hvilken verdi denne avgjørelsen gir – på kort og lengre sikt. Kristine Alcocer-Lind, daglig leder i Zuccarellostiftelsen.

Zuccarellostiftelsen mener idretten skal være for alle og jobber for å gi alle like muligheter. Hva gjelder kjønnsbalanse i idretten er dessverre erfaringen at forskjellen øker i ungdomsårene der flere jenter faller utenfor idrett og fysisk aktivitet. At forskjellene er store også på toppnivå kan potensielt bidra til en demotiverende faktor for ungdommene.

Dessverre er dette nok et eksempel på at likestillingen mellom kjønn henger etter i idretten. Lønnsforskjeller og kvalitet på støtteapparat har lenge vært utfordringer. Nå ser man også tendensen til at man ikke gis samme muligheter til å konkurrere på høyere nivå. Vi håper at denne beslutningen kan revurderes både fordi damene fortjener å delta på lik linje med mennene, og det hadde også kanskje betydd at bandy VM for damer blir avholdt hvert år fremover, akkurat som for gutta.

Zuccarellostiftelsen skal bidra til å holde flere barn og ungdom i idrett og aktivitet, og gjennom det bygge sterke barn som har troen på at de kan lykkes – i og utenfor idretten. Likestillingen begynner tidlig, og er viktig for å unngå å skape forskjeller i fysisk og psykisk helse.

Der det er vilje – finnes det også en vei?